Blijf je bij de les #2 ? ;-)

Blijf je bij de les #2 ? ;-)

Les #2

Mengen van zwart

Klik op deze film over het mengen van ‘zwart’.

De kleuren die gebruikt zijn voor de vacht van dit paard zijn:

Ivoorzwart, titaniumwit, ultramarijn blauw, alizarine crimson rood, poederblauw, gebrande umber/sienna.

De donkere achtergrond is ivoorzwart.

Het oog is geschilderd met ivoorzwart, gebrande umber, gebrande sienna en okergeel (+ wit om het op te lichten).

Het hoofdstel is ultramarijn blauw, ivoorzwart en titaniumwit.

Sietse 70×120

Ik zeg aan het einde van deze film, door die verschillen in contrast van donker en licht, krijg je meer perspectief in je schilderij. Wat ik beter had kunnen zeggen is, je krijgt meer diepte. Hoewel diepte een ander woord kan zijn voor perspectief met dezelfde betekenis, denk je bij perspectief in de kunst toch meer aan de verhouding, dichtbij/ver weg.

Van Dale zegt over perspectief:

2per·spec·tief (de; v(m)) 1de kunst om voorwerpen af te beelden op een plat vlak, zoals ze door het oog van de kijker worden waargenomen.

Meer over perspectief in les #3

Meer over licht en schaduw in les #4

Meer over vachtstructuur in les #5

Zwart

Zwart wordt vaak beschouwd als de donkerste kleur die er is. Het is echter geen kleur zoals de andere kleuren uit het spectrum. Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de samenstelling van de verschillende golflengtes waaruit dat licht bestaat. Een oppervlak dat alle golflengten volledig absorbeert, wordt zwart genoemd, een voorwerp dat alle golflengten volledig weerkaatst, wordt wit genoemd. Zwart is feitelijk het ontbreken van licht.

In het dagelijks leven wordt zwart doorgaans echter wel ervaren als een kleur. Een oppervlakte, zoals zwarte kleding of zwart papier, heeft een zwart voorkomen als er geen enkel licht wordt teruggekaatst. Al het licht dat op het voorwerp valt, wordt door de pigmenten van de verf geabsorbeerd.

Wordt zwart gemengd met wit, dan ontstaan tinten van grijs.

Aanduidingen van zwart zijn vaak afkomstig van de bron waar het zwarte pigment uit gemaakt wordt. Zo werd lampenzwart oorspronkelijk gemaakt van het roet dat bijvoorbeeld door een walmende olielamp werd geproduceerd.

Wil je meer weten over kleuren en licht?

Klik dan op deze link om het geweldige programma te bekijken met Robbert Dijkgraaf bij DWDD University – Licht.

Echt een interessante aanrader….

Bewaren